PRVO ŠKROPLJENJE VINSKE TRTE PROTI PERONOSPORI

Čas je za prvo škropljenje vinske trte proti peronospori. Muhasto in deževno vreme v zadnjih dneh je omogočilo pogoje za prve okužbe s peronosporo. Najhitrejše v razvoju so sorte: Chardonnay, Rizvanec, Ranina in Rumeni muškat. Vinogradnikom svetujemo, da v naslednjem tednu, čimprej ko bo mogoče  opravijo škropljenje proti peronospori.

Vinogradniki, ki imate pozne sorte, ki so zadaj v razvoju lahko še uporabite enega od kontaktnih pripravkov: Folpan  ali Polyram  ali Delan pro.  Za sorte, ki so hitrejše v razvoju pa  je smiselno uporabiti enega od polsistemičnih ali lokalno sistemičnih  pripravkov: Twingo ali Videryo F ali  Sfinga extra ali Forum star ali Orvego.  Sedaj uporabimo  50 - 60 % od polnega odmerka na hektar.

Proti oidiju dodamo enega od žveplenih pripravkov ( Pepelin ali Cosan ali Kumulus ali Sulfo ali Thiovit jet) ). V primeru, da ste imeli lansko leto okužbo z oidijem  pa uporabite pripravek Karathane gold.

V primeru pojava pršic pa lahko dodate še pripravek Vertimec.  Akarinoza se najpogosteje pojavlja na sortah: Laški rizling, Traminec in Sauvignon. Letos je močneje prisotna erinoza, ki jo spoznamo po rumenih ali rdečih mehurjih na zgornji strani lista, spodaj pa so bele kolonije pršic, ki sesajo. Za enakomernejši razvoj mladik in povečanje odpornosti  lahko dodamo še pripravke na osnovi aminokislin in morskih alg: Algovital plus ali Protifert LMW ali Algoplasmin.