ZIMSKO ALI PREDSPOMLADANSKO ŠKROPLJENJE SADNEGA DREVJA

Sedaj je čas za škropljenje sadnega drevja pred boleznimi lesa in za zmanjševanje številnih bolezni med rastno dobo. Od bolezni lesa se najpogosteje pojavlja jablanov rak, ožig breskove skorje, sušica malin in gniloba koreninskega vratu. To škropljenje tudi precej zmanjša okužbo z škrlupom, omejuje pa tudi listno luknjičavost in listno pegavost. To škropljenje je nujno, če hočemo preprečiti okužbo breskove kodravosti.

Sadna drevesa poškropimo z enim od bakrenih pripravkov (Cuprablau Z, Cuprovin, Bio Plantella Baker, Badge, Nordox) v odmerku 50 – 100 g / 10 l vode. Drevesa temeljito poškropimo, tako da jih operemo. Škropljenje se priporoča po rezi, ker s tem razkužimo tudi rezne rane. Škropimo lahko vse do napenjanja brstov oziroma do faze mišjega ušesa. Temperatura ne sme biti nižja od 5 stopinj Celzija, izberemo dan, ko ni vetra. Če po škropljenju pade večja količina dežja, moramo škropljenje ponoviti.

Proti okužbi z breskovo kodravostjo je to škropljenje nujno. Pri breskvah in nektarinah moramo imeti v času napenjanja brstov, pred vsakim močnejšim dežjem vedno na drevesu škropilno oblogo. Če nam dež škropilno oblogo spere, moramo škropljenje ponoviti. V prvi polovici marca lahko proti kodravosti uporabimo pripravek Syllit (20 - 30 ml/ 10 l vode).

Pri škropljenju z bakrenimi pripravki je priporočljivo dodati še naravni oljni pripravek Ovitex ali Bio PLantella olje za škropljenje v odmerku 200 do 300 ml / 10 l vode. Olje ima dober učinek proti škodljivcem, ki prezimijo na lesu, deluje na principu zadušitve. Deluje na jajčeca, ličinke in odrasle osebke listnih uši, pršic, kaparjev in hruševe bolšice.