PRVO ŠKROPLJENJE VINSKE TRTE PROTI PERONOSPORI

PRVO ŠKROPLJENJE VINSKE TRTE PROTI PERONOSPORI

Čas je za prvo škropljenje vinske trte proti peronospori. Muhasto in deževno vreme v zadnjih dneh je omogočilo pogoje za prve okužbe s peronosporo. Najhitrejše v razvoju so sorte: Chardonnay, Rizvanec, Ranina in Rumeni muškat. Vinogradnikom svetujemo, da  čimprej,  ko bo mogoče  opravijo škropljenje proti peronospori.

Vinogradnikom svetujemo, da  v tem tednu uporabite enega od kontaktnih pripravkov: Folpan  ali Follow ali Polyram  ali Delan pro ali Videryo F.   Za sorte, ki so hitrejše v razvoju pa  je smiselno uporabiti enega od polsistemičnih ali  sistemičnih  pripravkov: Twingo ali  Sfinga extra ali Orvego ali Folpan gold.  Sedaj uporabite  50 - 60 % od polnega odmerka na hektar. Polsistemične pripravke uporabite tudi, če boste prvo škropljenje zaradi vetra in  napovedanih novih padavin lahko opravili šele v naslednjem tednu.

Proti oidiju dodamo enega od žveplenih pripravkov ( Pepelin ali Cosan ali Kumulus ali Sulfo ali Thiovit jet ali Azumo). V primeru, da ste imeli lansko leto okužbo z oidijem  pa uporabite pripravek Karathane gold.

V vinogradih, ki jih je prizadela pozeba svetujemo dodati še enega od pripravkov na osnovi aminokislin in morskih alg, kot so: Protifert LMW ali Algovital ali GZ ali Regenerin ali Fitofert ali Basfoliar. Trta se tako hitreje obnovi in požene speča očesa, poveča se tudi odpornost proti boleznim.