PRVO ŠKROPLJENJE VINSKE TRTE PROTI PERONOSPORI

Čas je za prvo škropljenje vinske trte proti peronospori. Muhasto in deževno vreme v zadnjih dneh je omogočilo pogoje za prve okužbe s peronosporo. Najhitrejše v razvoju so sorte: Chardonnay, Rizvanec, Ranina in Rumeni muškat. Vinogradnikom svetujemo, da v naslednjem tednu, čimprej ko bo mogoče  opravijo škropljenje proti peronospori.

Vinogradniki, ki imate pozne sorte, ki so zadaj v razvoju lahko še uporabite enega od kontaktnih pripravkov: Folpan  ali Dithane ali Delan pro. Ker se za naslednjih deset dni napoveduje muhasto in deževno vreme s pogostimi nevihtami, pa je za sorte, ki so hitrejše v razvoju  smiselno uporabiti enega od polsistemičnih pripravkov: Twingo ali Fortuna gold ali Profilux ali Acrobat MZ. Sedaj uporabimo 60 % od polnega odmerka na hektar.

Proti oidiju dodamo enega od žveplenih pripravkov ( Pepelin ali Cosan ali Kumulus ali Sulfo ali Thiovit jet) ). V primeru, da ste imeli lansko leto okužbo z oidijem  pa uporabite pripravek Karathane gold.

V primeru pojava pršic pa lahko dodate še pripravek Vertimec ali Zoom. Akarinoza se najpogosteje pojavlja na sortah: Laški rizling, Traminec in Sauvignon. Letos je močneje prisotna erinoza, ki jo spoznamo po rumenih ali rdečih mehurjih na zgornji strani lista, spodaj pa so bele kolonije pršic, ki sesajo.

Letos opažamo neenakomerno odganjanje očes, ponekod pa je že klestila toča. Za celjenje ran in enakomernejši razvoj lahko dodamo še pripravke na osnovi aminokislin in morskih alg: Algovital plus ali Protifert LMW ali Algoplasmin.