Sporočilo

VARSTVO PRED CVETNO MONILIJO KOŠČIČARJEV

PDFnatisniE-pošta

Cvetna monilija je bolezen, ki je v zadnjem desetletju vedno bolj prisotna, posebej  če je v času cvetenja koščičarjev  deževno vreme. Povzroča odmiranje vej in nato celih dreves. Najpogosteje  napada marelice in višnje, občutljive pa so tudi nekatere sorte sliv , češenj in breskev. Gliva prodre v rastlino preko cvetov in nato v veje, kjer zamaši prevodne cevi. Vejice z listi in cvetovi se začnejo sušiti in pojavi se smolnat izcedek. V kratkem se lahko posušijo cele veje ali celo drevo. Pogoj za okužbo so padavine v času cvetenja, zato moramo proti tej bolezni škropiti v cvet pred dežjem s  pripravkom  LUNA  4 ml/10l ali CHORUS  4 g/10 L  ali TOPSIN-M  15 g/10 L  ali SWITCH  8 g/10 L ali TELDOR  10 ml/10 l ali SIGNUM 30 g/10 l. Pripravki niso nevarni čebelam, vendar škropimo zvečer.

VARSTVO  SLIV IN ČEŠENJ

Pred leti sliv niso  posebej  škropili ,  pa so  kljub temu imeli zadovoljiv pridelek in so tako lahko kuhali žganje v zimskem času. V zadnjih letih se na občutljivih sortah sliv in češpelj (Stanley) širi cvetna monilija, proti kateri škropimo isto kot marelice in višnje. Od škodljivcev  se spomladi vedno pogosteje pojavlja češpljeva grizlica, ki lahko močno zmanjša pridelek. Pri nas se pojavljata dve vrsti grizlic, rumena in črna. V času cvetenja odrasli osici odlagata jajčeca na čašne liste cvetov. Izlegle gosenice pa se zavrtajo v drobne plodiče in jih izjejo. Majhni plodovi odpadejo, škodljivca spoznamo po majhni črni piki na mestu vdora gosenice na  odpadlem plodu. Proti škodljivcu moramo škropiti, ko odpade večina belih venčnih listov, to je konec cvetenja s pripravkom  CALYPSO  3 ml/10 L.

Pozneje, ko so plodovi večji je zelo nevaren škodljivec  poznih sort sliv tudi češpljev zavijač, ki začrvivi plodove. Plodovi zaostanejo v rasti, postanejo vijolični, smolijo in odpadejo. V enem letu ima dve generaciji, prva že konec maja, druga bolj nevarna pa v mesecu juliju. Proti  zavijaču in listnim ušem lahko uporabimo  pripravke kot so  CALYPSO  3 ml/10 L    ali  MOSPILAN  4 g/10 L. Na vdornem mestu gosenice se v dežju naseli še gniloba, ki dokončno uniči plodove. Proti gnilobi lahko uporabimo pripravek TELDOR 10 ml/10 L, ki ima karenco le 3 dni.

Češnjeva muha napada predvsem srednje pozne in pozne sorte češenj.  Če želimo zmanjšati število črvivih plodov moramo preden   plodovi začnejo  prehajati iz zelene v rumeno barvo na drevo obesiti rumene lepljive plošče. Rumena barva namreč privablja odrasle muhe in tako se prilepijo na lepljive plošče. Če je populacija muhe velika s pomočjo plošč ne moremo povsem  preprečiti črvivih plodov.  Kasneje pa lahko uporabimo še nestrupen pripravek NATURALIS  15 ml/10 L.