Sporočilo

ZADNJA ŠKROPLJENJA TRTE 2019

PDFnatisniE-pošta

 

 

V letošnjem letu razvoj in dozorevanje grozdja nekoliko zamuja v primerjavi z lanskim letom. Lahko pa vse nadoknadi vročina, ki je trenutno prisotna. Zgodnje sorte (ranina, rizvanec) so se že začele mehčati. Vročina  lahko močno zniža kisline v grozdni jagodi.

Peronospora na grozdju ni več nevarna, lahko pa v primeru padavin in ohladitve še okuži na novo zrasle mladike oz. zalistnike. V nekaterih vinogradih je peronospora na zalistnikih že prisotna. Proti peronospori v tem času uporabite enega od naslednjih pripravkov: Mildicut ali Pergado F ali Pergado C ali Ampexio + kontaktni pripravek ali Moximate ali Twingo ali Profilux ali Reboot + kontaktni pripravek ali Folpan + bakreni pripravek ali Cabrio top ali Universalis. V bujnih vinogradih in tam kjer je prisotna peronospora pa priporočamo dodati še enega od bakrenih pripravkov v polovičnem odmerku. Za zadnje škropljenje svetujemo uporabo bakrenih pripravkov (Cuprablau, Cuprovin, Badge), razen pri aromatičnih sortah kjer se čistim bakrenim pripravkom izogibamo.

V tem vročem in soparnem vremenu je zelo nevaren oidij, ki je v nekaterih vinogradih že prisoten. Občutljive sorte so Chardonnay, Šipon, Kerner, Rizvanec, Frankinja, itd.. Veliko je odvisno tudi od lege in dobro opravljenih zelenih del. V tem času uporabimo enega od zanesljivih pripravkov: Falcon ali Nativo ali Kusabi ali Luna ali Custodia ali Spirox D ali Folicur ali Orius. Dodamo še pripravek Karathane gold ali žveplov pripravek. V primeru oidija na grozdju takoj škropimo z pripravkom Karathane gold + Folicur + žveplo tako, da grozdje čimbolj omočimo in škropljenje čez 5 dni ponovimo.

V fazi mehčanja oz. barvanja grozdnih jagod je tudi čas za škropljenje proti gnilobi ali botritisu. Uporabite lahko enega od naslednjih pripravkov: Switch ali Teldor ali Scala ali Prolectus ali Cantus. Na razpolago je tudi pripravek brez karence Amylo X. V primeru škropljenja samo po grozdju uporabite polovico priporočenega odmerka. Vzrok za gnilobo so tudi gosenice grozdnega sukača (Decis, Runner, Daskor 440, Steward). Proti gnilobi dobro delujejo tudi pripravki z kalcijem, ki učvrsti jagodno kožico (Algoplasmin, Vitisan). Za dvig sladkorne stopnje pa lahko uporabite pripravke z kalijem (Hascon, Solinure, Protifert kalij).

V primeru toče uporabimo Folpan in  bakreni pripravek  v kombinaciji z pripravkom  Protifert ali Algoplasmin.

Pri škropljenju upoštevajte karenco, to je čas od zadnjega škropljenja do trgatve oz. predelave ali uživanja grozdja. Pripravki s krajšo karenco: Mildicut 21 dni, Pergado C 21 dni, Moximate 28 dni, Twingo 28 dni, Profilux 28 dni, Reboot 28 dni, žvepleni pripravki 28 dni, Karathane gold 21 dni, Badge 21 dni, Cuprablau Z 21 dni, Folicur in Nativo 14 dni, Kusabi 28 dni, Collis 28 dni, Vivando 28 dni, Scala 21 dni, Switch 21 dni, Cantus 28 dni, Prolectus 14 dni.