Sporočilo

PRVO ŠKROPLJENJE VINSKE TRTE PROTI PERONOSPORI

PDFnatisniE-pošta

Letos razvoj trte zaradi mile zime in hitrega odganjanja  spet prehiteva dolgoletno povprečje.  Trenutno so mladike najbolj razvite pri sortah: Chardonnay, Rumeni muškat in Rizvanec. V vinogradih, kjer so mladike daljše od 10 cm lahko ob obilnih padavinah pride do prvih okužb s peronosporo.

Vinogradnikom svetujemo, da  čimprej opravijo prvo škropljenje

proti  peronospori. Uporabite lahko enega od kontaktnih fungicidov: Folpan, Polyram,

 Dithane  ali Delan pro. V primeru, da  so mladike daljše in v primeru daljšega deževnega vremena,  pa je smiselno uporabiti enega od polsistemičnih pripravkov:  Acrobat MZ, Twingo, Profilux, Moximate, Forum star, Orvego idr.

Proti odiju dodamo enega od žveplovih pripravkov: Pepelin, Kumulus, Cosan, Thiovit jet.

V primeru, da ste imeli v lanskem letu močnejšo okužbo z oidijem in v primeru hladnejšega vremena pa lahko namesto žveplovih pripravkov  uporabite pripravek Karathane gold, Vivando, Kusabi ali Sercadis.

Pri sortah, ki so občutljive na osip (renski rizling, šipon, muškat otonel, chardonnay, traminec) lahko dodamo tudi  foliarno gnojilo z borom: Nutribor, Foliar bor, Protifert bor idr.

V letošnjem letu se zelo močno pojavlja pršica erinoza, ki jo spoznamo po rdečih ali rumenih mehurčkih na zgornji strani listov. Pod mehurčki pa so kolonije pršic, ki sesajo liste. Ob zelo močnem napadu lahko pršice napadejo celo kabrnike, ki se obdajo z belo snežno prevleko. Bolj občutljive sorte so: renski rizling, sauvignon, traminec, rizvanec, ranina idr.

Proti pršicam lahko dodamo akaricid  Vertimec pro ali Zoom.