Sporočilo

SPOMLADANSKO VARSTVO ŽIT PRED PLEVELI

PDFnatisniE-pošta

V tem času žita počasi začenjajo z rastjo in intenzivnim razraščanjem. V  kolikor še niste opravili prvega dognojevanja je sedaj skrajni čas. Žita za ustrezno razraščanje potrebujejo v prvem dognojevanju približno 60 do 70 kg čistega dušika/ha. Kmalu bo tudi pravi čas za škropljenje žit pred pleveli, ki ga opravimo v razvojni fazi od začetka razraščanja do drugega kolenca. Nočne temperature po škropljenju naj ne padejo pod 5 stopinj Celzija, dnevne temperature pa naj so vsaj med 10 in 15 stopinj Celzija.  V primeru, da imamo v žitih prisoten navadni srakoperec ali pahovko (Apera spica venti L.) moramo uporabiti takšen herbicid, ki poleg širokolistnih uniči tudi ozkolistne plevele. Če pri pregledu posevkov žit ne opazimo ozkolistnih plevelov pa lahko uporabimo tudi cenejše herbicide, ki delujejo le proti širokolistnim plevelom. Ker so ječmeni zelo občutljivi na bolezni že v času razraščanja in začetku kolenčenja lahko pri škropljenju proti plevelom dodamo še fungicid proti boleznim. Bolezni so v ječmenih že prisotni (sandra).

Proti ozko in širokolistnim plevelom lahko uporabimo enega od naslednjih herbicidov, ki so dovoljeni tudi v KOPOP programu in na vodovarstvenih območjih. Te pripravke moramo uporabiti do konca razraščanja.

-          AXIAL ONE  1 L/ha   (škropiti moramo dovolj zgodaj, da mrtva kopriva še ne cveti) ali

-          HUSSAR OD  0,1 L/ha  (škropiti moramo zgodaj in obvezno dodati močilo) ali

-          PALLAS   150 g/ha (ne v ječmenu)  + MUSTANG  0,6 L/ha ali

-          AXIAL  1 l/ha  +  MUSTANG  0,6 l/ha  ali

-          PALLAS  250 g/ha  (pšenica, tritikala, rž)  ali

-          ATLANTIS STAR  0,3 kg/ha + močilo

Proti širokolistnim plevelom lahko uporabimo enega od naslednjih herbicidov, ki so dovoljeni v KOPOP programu in na vodovarstvenih območjih. Te pripravke lahko uporabimo, ko so pleveli že vidni, nekje do drugega kolenca

-          SEKATOR  0,15 L/ha   ali

-          ERGON  60 – 70 g/ ha  ali

-          TIVMETIX  0,2  L/ha  ali

-          MUSTANG  0,6  L/ha ali

-          SAVVY  30 g/ha

ŠKROPLJENJE  PROTI  POLEGANJU  ŽIT  Z  RASTNIMI  REGULATORJI

V času od začetka kolenčenja lahko v žitih, posebej še v višjih sortah uporabimo rastne regulatorje, ki pomagajo k tvorbi krajših, debelejših in močnejših stebel, kar zmanjšuje zgodnje poleganje žit.

Rastne regulatorje se ne priporoča mešati z herbicidi, ki delujejo proti ozkolistnim plevelom (Axial, Axial one, Pallas, Hussar). Prav tako se ne priporoča mešanja z tekočimi dušikovimi gnojili.  Temperatura v času škropljenja naj bo 10-15 stopinj, nočna pa naj ne pade pod 0 stopinj Celzija.

Pripravek Stabilan se uporablja v količini 2 l/ha, od konca razraščanja ali ko je formirano prvo kolence.

Pripravki Moddus evo, Next, Moxa pa se lahko uporabijo tudi nekoliko kasneje med prvim in drugim kolencem v odmerku 0,4-0,5 l/ha.